Címkék

2011. augusztus 4., csütörtök

Textilfestés alapjai

Zene:
Magna Cum Laude-Színezd újra

Ecsetre, kalandra fel!

Lássuk a receptet, mely nagyon egyszerű:
- Végy egy bármilyen 100 % pamut, vagy vászonfelületet, legyen az cipő, táska, póló, zászló...etc.
- Készítsd elő a komoly mérnöki munkák árán, speciálisan erre fejlesztett, különböző színű textilfestékeket, majd ragadj egy ecsetet és engedd, hogy a kezed a fantáziád vezesse.
Nem is olyan nehéz ez, ugye?
- Amennyiben nem megy túl jól a szabad kezes rajzolás, vagy szeretnéd később is egyszerűbben felhasználni a kiszemelt mintát, ajánlom készíts sablont.
- Házi készítésű sablonhoz nyomtasd ki a gondosan kiválasztott mintát, lamináld le, vagy ha ez nem áll módodban, széles ragasztóval ragaszd le a papírt. (A laminálás, vagy ragasztás elhanyagolható, ha később nem akarod ismét felhasználni a mintát, és csak "egyszer használatosat" gyártasz). Ezután "hobbi" szikével, vagy kisollóval vágd ki a minta negatívját.
- Az elkészült sablont fektesd az anyagra, szükség esetén fixáld ragasztóval, hogy ne mozduljon el munka közben.
- A sablont kitöltheted ecsettel, vagy szivaccsal. Szivaccsal viszonylag gyorsan, egybefüggő festékfelületet varázsolhatsz az anyagra. Ecsettel kissé aprólékosabb a munka, de több színnel, és lényegesen pontosabban tudsz dolgozni.
- Vannak fixálást igénylő és nem igénylő festékek, ez a dobozon mindig jól olvasható. Amennyiben nem igényel fixálást, a minta száradása után (mérettől függően pár óra) használható, hordható, viselhető. Vannak ún. hőfixálást igénylő festékek, melyeket száradás után hőprésbe kell helyezni, vagy át kell vasalni. Fontos, hogy közvetlenül a mintát soha ne vasaljuk/préseljük, kizárólag vasalópapíron (sütőpapíron) keresztül fixáljuk.
- Az új modern anyagoknak hála, a mosást jól tűrik. Általánosságban, a minta hosszú tartósságát megőrizendő, az anyagot visszájára fordítva, kímélő programon, maximum 40 C-on ajánlott mosni. Saját tapasztalat szerint nem kímélőn, színén, és a 60 C-ot is bírja.

Jó szórakozást!

Üdvözlettel, Zsizsik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése