Címkék

2011. november 1., kedd

Halloween-szellemes alkotások

Zene:
Ghost busters theme song


Halloween-szellemes alkotások (2011.10.31-ei alkotás+írás)


Hangzatos, izgalmas, de pontosan mikor van és mit jelent?

Eredetileg kelta hagyományokból kialakult ünnep, melyet október 31-e éjjelén rendeznek meg.
Amerikán túl, már Európa-szerte elterjedt. Maga a szó az angol, keresztény mindenszentek elő estéje kifejezésből ered, All Hallows Evening, egyszóval Halloween.
S hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Töklámpások, borzongás, csokoládé, cukorka és rémséges maskarák. Egy év végi farsang, a cseppet sem Barbie-lelkűeknek.
Ha hihetünk a mendemondáknak, ezen az éjjelen a holt lelkek, összezavarják az élőket. S hogy otthonos légkört teremtsünk nekik, cseppnyi kriptahangulatot csempészünk a négy fal közé. Sötétség, gyertyák, édesség és koponyák.
A gyerekek házról házra járva, rémséges hangokat kiadva ijesztgetik az ott lakókat, majd „bezsebelik” a cukorkákat. Megjegyzem, a gyermekek nem csupán e napon tudnak rémséges hangokat kiadni, de annak oka legtöbbször egy alapos elfenekelés. Amit persze a bűnbánó szülő is, olykor cukorkával jutalmaz.
Ami a lakásdekorálást illeti, csupán a fantáziánk szabhat határt. Ötletelhetünk a barátokkal, szörfölhetünk a neten, elleshetjük az Addams Family díszleteit, vagy a legszaftosabb horrorfilmekből meríthetünk ihletet. A lényeg, hogy vérfagyasztóan kedves és kellőképpen libabőrözős legyen.
Lássunk néhány minimáldizájt erre az alkalomra, otthon fellelhető eszközökkel, anyagokból.
Az első és legfontosabb dekoráció a töklámpás. Pontosabban: A Töklámpás. Ehhez nem kell más, mint egy méretes süthető vagy dísztök, egy jó éles kés, nagykanál, karalábévájó és némi kreativitás, vagy sablonok.
A végeredmény azt hiszem, magáért beszél. S ami nem utolsó, a gyerkőcöket is bevonhatjuk az alkotó folyamatban. Bízzunk, tiszta és határtalan fantáziájukban.
A tökmagot is hasznosíthatjuk, kiszárítva, megpirítva fogyasszuk. Ami a tök többi részét illeti, némi szegfűszeggel, csipet fűszerrel, és egy kevés fogvájóval, a gesztenyebabák időszakát újra az otthonunkba varázsolhatjuk.





Ha van otthon némi sütőtök, az est hangulatát fokozva, az ízlelőbimbókra további csapást mérve, készíthetünk sütőtökös muffint is, egy csipet sikollyal fűszerezve.
Lássuk a receptet –hozzávalók 4 főre-:
250 g sütőtök, 2 tojás, 80 ml napraforgó (esetleg olíva- vagy szőlőmag-)olaj, 150 g liszt, 150 g kristály- vagy barnacukor, 1-2 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, felcikkezzük, megsütjük, pürésítjük, majd lehűtjük. A muffinban az a legjobb, hogy szinte egy tálba, egyszerre kell minden hozzávalót összevegyíteni, és máris lehet sütni. Nincs ez most sem másképp. A tojásokat az olajjal és a tökpürével összekeverjük, majd hozzáadjuk, az előre összeöntött szárazanyagokat (liszt, sütőpor, só, fahéj, cukor). Az alapanyagokat becsületesen összedolgozzuk, majd papírkapszlikkal bélelt muffinsütő edényeiben igazságosan elosztjuk. Légkeveréses sütőben, 190 fokon, 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Végül, de nem utolsósorban, készíthetünk tök, boszi és denevéres függődíszeket, no meg rémséges sminkeket, melyek mind-mind játékosan, de minket rémisztgethetnek.

Jó szórakozást, hátborzongató éjszakát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése