Címkék

2011. november 20., vasárnap

Művészlelkek találkozása

Zene:
Lady Gaga-Bloody Mary

Megismerkedtem egy fiatal divat & stílustervezővel, Bubcsi személyében. Rátaláltam Fb-on egy engem lenyűgöző rajzára, amit muszáj volt egy pólóra varázsolnom. Engedélyt kértem a felhasználására, s íme, ez lett a vége. Pontosabban a majdnem vége, mert egy-két kiegészítőt tervezek még rá, de a festéssel végeztem. Gyönyörködjünk benne. Engem magával ragadott.
Mellékesen megjegyzem, hogy a festés annyira friss, hogy még szárad a "közösségiben". Első kézből mindenkinek :) Mondhatni ropogós kis alkotás :)



Ilyen, amikor két művészlélek találkozik :) Azt hiszem a jövőben is fogunk még összedolgozni :)

Kellemes maradék hétvégét!
Zsizsik

2011. november 8., kedd

Recycle-Újrahasznosítás

Zene:
The three 'R's-Reduce, Reuse, Recycle

Mottó: A mágikus három „R” betű, reduce-reuse-recycle. Másképpen: redukál-újrahasznál-feldolgoz. Alkoss hulladékból!

Manapság egyre nagyobb tömeget mozgat meg, az úgynevezett recycle (újrahasznosítás) „őrülete”. Ami persze cseppet sem hóbort, vagy bolondság. Komoly szerepe és haszna van.
Nem mondom, hogy ez az életem, és kardot rántok a szemetelés ellen, de szeretem mindenből a legjobbat, a legtöbbet, és a lehető legtöbbször kihozni. Ezért is gyűjtögetek sok mindent, a 'hátha egyszer jó lesz még valamire' elven.
Napjainkban a téma reflektorfénybe került, s részemről két lényeges dolgot emelnék ki.
Az első és talán legfontosabb érv, hogy ipari mennyiségű szemetet termelnek már a háztartások is, amit nem képes a Föld ugyanolyan iramban feldolgozni, sőt van, amit egyáltalán nem is lehet. Ezért van szükség a környezettudatosságra.
Minimális ráfordítással kerti komposztálót készíthetünk, vagy szelektálhatjuk a háztartási hulladékot. Az otthonunkban használatos izzókat kicserélhetjük energiatakarékosra, és áramtalaníthatjuk a lakást, mielőtt elmegyünk, ugyanis a különféle elektronikai berendezéseknek „stand by” (készenléti) módban is van minimális áramfelvétele. Sok kicsi pedig sokra megy.
De a média is folyamatosan felhívja figyelmünket a téma fontosságára. Ilyen volt például a nemrégiben megrendezett TeSzedd! akció, „önkéntesen a tiszta Magyarországért”, vagy a november 19-én megrendezendő gardróbfrissítés az Arena Plázában.

Ebből következik a másik tennivaló, a példamutatás a jövő generációjának. A mi feladatunk megmutatni azt, hogy nem kell mindent eldobni, lecserélni, megsemmisíteni, ami éppen nem elég trendi, kissé ütött-kopott, patinás vagy elromlott. Van egy másik út is! Egy kevés fáradozásnak és kreativitásnak hála, a régiből talán egy új, az előzőnél sokkal jobb dolog születhet. Ezzel is a hajdani értéket megújítva, újra teremtve.
A lényeg ebben is a fokozatosság. Kezdjük ’kicsiben’. Erre remek példa a munkahelyem. Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtem a filteres teák tasakjából teavirágokat hajtogatni. Szép, illatos kis papírtasakok, sajnáltam őket kidobni. Viszont mivel egy virághoz 5 db-ra van szükség, nem haladhattam vele az általam kívánt ütemben.
Jött egy gondolat, megkértem minden kollégámat, hogy ne dobja ki, hanem tegye le az asztalomra, és cserébe, unalmas óráimban mindenkinek hajtogatok belőle virágokat. A tervezetnek nagy sikere lett, azóta kivirágzott az iroda. Számunkra is hihetetlen mennyi színes, illatozó virág született az elvileg kidobásra ítélt papírhulladékból.
Legyünk merészek és kreatívak, alkossunk hulladékból, hogy egy tisztább környezetben élhessünk.

Üdvözlettel: Zsizsik

2011. november 7., hétfő

Volt, nincs olajfolt :)

Zene:
Csuporka jegyében! Pindúr Pandúrok -magyar intro-

Alkossunk újat! Volt, nincs olajfolt :)

Mostanság az újrahasznosítás bűvkörébe kerültem, így nagyon örültem a felkérésnek, hogy egy kedvenc, de foltossá vált pólót hozzak helyre.
Így született a Csuporkás póló, Bogárkának :)
Íme:


Nagy szerencse, hogy a foltot is pont eltakarta. Nem hiába, Csuporka mindenre képes :)

További szép napot mindenkinek!
Zsizsik

2011. november 1., kedd

Halloween-szellemes alkotások

Zene:
Ghost busters theme song


Halloween-szellemes alkotások (2011.10.31-ei alkotás+írás)


Hangzatos, izgalmas, de pontosan mikor van és mit jelent?

Eredetileg kelta hagyományokból kialakult ünnep, melyet október 31-e éjjelén rendeznek meg.
Amerikán túl, már Európa-szerte elterjedt. Maga a szó az angol, keresztény mindenszentek elő estéje kifejezésből ered, All Hallows Evening, egyszóval Halloween.
S hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Töklámpások, borzongás, csokoládé, cukorka és rémséges maskarák. Egy év végi farsang, a cseppet sem Barbie-lelkűeknek.
Ha hihetünk a mendemondáknak, ezen az éjjelen a holt lelkek, összezavarják az élőket. S hogy otthonos légkört teremtsünk nekik, cseppnyi kriptahangulatot csempészünk a négy fal közé. Sötétség, gyertyák, édesség és koponyák.
A gyerekek házról házra járva, rémséges hangokat kiadva ijesztgetik az ott lakókat, majd „bezsebelik” a cukorkákat. Megjegyzem, a gyermekek nem csupán e napon tudnak rémséges hangokat kiadni, de annak oka legtöbbször egy alapos elfenekelés. Amit persze a bűnbánó szülő is, olykor cukorkával jutalmaz.
Ami a lakásdekorálást illeti, csupán a fantáziánk szabhat határt. Ötletelhetünk a barátokkal, szörfölhetünk a neten, elleshetjük az Addams Family díszleteit, vagy a legszaftosabb horrorfilmekből meríthetünk ihletet. A lényeg, hogy vérfagyasztóan kedves és kellőképpen libabőrözős legyen.
Lássunk néhány minimáldizájt erre az alkalomra, otthon fellelhető eszközökkel, anyagokból.
Az első és legfontosabb dekoráció a töklámpás. Pontosabban: A Töklámpás. Ehhez nem kell más, mint egy méretes süthető vagy dísztök, egy jó éles kés, nagykanál, karalábévájó és némi kreativitás, vagy sablonok.
A végeredmény azt hiszem, magáért beszél. S ami nem utolsó, a gyerkőcöket is bevonhatjuk az alkotó folyamatban. Bízzunk, tiszta és határtalan fantáziájukban.
A tökmagot is hasznosíthatjuk, kiszárítva, megpirítva fogyasszuk. Ami a tök többi részét illeti, némi szegfűszeggel, csipet fűszerrel, és egy kevés fogvájóval, a gesztenyebabák időszakát újra az otthonunkba varázsolhatjuk.





Ha van otthon némi sütőtök, az est hangulatát fokozva, az ízlelőbimbókra további csapást mérve, készíthetünk sütőtökös muffint is, egy csipet sikollyal fűszerezve.
Lássuk a receptet –hozzávalók 4 főre-:
250 g sütőtök, 2 tojás, 80 ml napraforgó (esetleg olíva- vagy szőlőmag-)olaj, 150 g liszt, 150 g kristály- vagy barnacukor, 1-2 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, felcikkezzük, megsütjük, pürésítjük, majd lehűtjük. A muffinban az a legjobb, hogy szinte egy tálba, egyszerre kell minden hozzávalót összevegyíteni, és máris lehet sütni. Nincs ez most sem másképp. A tojásokat az olajjal és a tökpürével összekeverjük, majd hozzáadjuk, az előre összeöntött szárazanyagokat (liszt, sütőpor, só, fahéj, cukor). Az alapanyagokat becsületesen összedolgozzuk, majd papírkapszlikkal bélelt muffinsütő edényeiben igazságosan elosztjuk. Légkeveréses sütőben, 190 fokon, 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Végül, de nem utolsósorban, készíthetünk tök, boszi és denevéres függődíszeket, no meg rémséges sminkeket, melyek mind-mind játékosan, de minket rémisztgethetnek.

Jó szórakozást, hátborzongató éjszakát!